2017-11-01 | Reactie 3 | Vlees met mate

Reactie op voedingsvraag en antwoord in nationale en lokale kranten van De Persgroep.

Het artikel over vlees eten van Ay Lin Kho heb ik met stijgende verbazing gelezen. Hierin stelt zij, dat er meer kans op darmkanker is, als je meer dan 2 kg. vlees per maand eet. Haar advies is  om “slechts” 500gr. (rauw gewicht 750 gr.) per week te eten. Omdat een maand bestaat uit ruim 4 weken komt dat dus neer op ruim 3 kg. vlees per maand.
Dat is dus 1 kg. meer dan dat wat volgens haar wenselijk is !

Ik begrijp bovendien niet, hoe je met deze hoeveelheden ook nog 2 vleesloze dagen /week wil inplannen. En of dat dan zoden aan de dijk zet voor het milieu wens ik ook te betwijfelen.

Groet
Bep Kamphuis- van Delft

Beste mevrouw Kamphuis van Delft,
Bedankt voor uw reactie op het voedingsstuk over vlees in de krant.
De cijfers zijn komen allemaal uit Richtlijnen voor Nederlanders (Er is een verband is tussen de consumptie van rood vlees en bewerkt vlees en een hoger risico op beroerte, diabetes, darmkanker en longkanker; het verband is bij bewerkt vlees sterker dan bij totaal rood vlees).
Verder lijkt me uw rekensom wat te hoog uitkomen. Volgens mijn snelle berekening telt een maand 30-31 dagen, 4 weken is 28 dagen. Dus 2-3 dagen meer minder dan een maand. Met het advies van 500 gram per week is het gemiddeld 500 /7 =  71 gram per dag gemiddeld. Ga uit van 3 dagen in de maand meer, dan zit je op 213 gram vlees meer, wat nog veel leager zit dan uw 1 kg.
Het gaat hier ook om het gemiddelde van 500 gram per week, dus mocht je twee dagen vleesloos eten dan kun je de andere dagen 100 gram eten. Dat het vleesloos of minder vlees eten een enorme winst is voor het milieu staat al erg lang vast. Als u hierover wil lezen is er heel wat gepubliceerd. Een snelle zoektocht levert interessante artikelen op als:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/article/detail/3314374/2012/09/11/Minder-vlees-eten-levert-net-zoveel-op-als-minder-auto-s.dhtml
https://munchies.vice.com/nl/articles/waarom-boeit-het-niemand-dat-minder-vlees-eten-goed-is-voor-het-milieu
Ik zeg niet dat het makkelijk is om minder vlees te eten in een vleesetend land als Nederland, maar het is het proberen waard voor zowel gezondheid als leefbare wereld voor onze kinderen en toekomst.
Alle reacties die de krant binnenkrijgt publiceer ik op de website Aylinkho.nl.
Mocht u daar bezwaar tegen hebben dan hoor ik dat graag.
Met gezonde groet,
Ay Lin Kho