2016-06-09 | Reactie 3 | Is Speltbrood gezond en glutenvrij?

Reactie op voedingsvraag en antwoord in nationale krant van De Persgroep. Lees hier het originele stuk over speltbrood en gezondheid.

Geachte redactie,

Ik lees de laatste tijd veel over speltbrood en dat het allemaal niet zo uitmaakt; tarwe of spelt. Wat ik mis in dit artikel is dat er helemaal geen aandacht besteed wordt aan de biologische bakkers of biologische supermarkten die in elke grote stad, plaats aanwezig zijn, ook in Apeldoorn. Koop daar eens brood, dan eet je gegarandeerd gezond, eerlijk, zonder pesticiden,zonder meelverbeteraars en andere rotzooi echt brood! Het is duurder ja.maar je hebt er veel minder van nodig. Het vraagt bewust te kauwen en dat kan ik van al het zogenaamde ‘gezondere”brood in de supermarkten niet zeggen! Dat is nog steeds dik makend. Ik vind dat Ay Lin Kho er eerlijk gezegd maar weinig van af weet. Ik ben benieuwd of mijn reactie geplaatst wordt, ik heb weleens meer gereageerd maar geen reactie niets, dus ik zou het erg op prijs stellen.
Hartelijke Groet, Anne.J.C. Nowee

Beste mevrouw Nowee,
Bedankt voor uw aanvulling op de vraag en antwoord rubriek in het &-Katern. De vragenrubriek is bedoeld om antwoord te geven op de vragen van de lezers. Voeding is zo complex dat  je niet altijd compleet kunt zijn en al helemaal niet als je maar ruimte hebt voor ongeveer 300 woorden. Uw mail bevatte al meer dan 100 woorden. Het stuk gaat in dit geval niet over biologische voedingsmiddelen.
Als u mijn antwoord nog eens leest ziet u dat ik juist zeg dat je bij de bakker veel betere kwaliteit brood kunt kopen. Bloem gebruiken in plaats van meel: dat gebeurt in Nederland vaak en daar waarschuw ik voor. Het is niet slecht, je hebt alleen geen volkoren product, wat gezonder is door de hoeveelheid vezels. De vraag was of je beter tarwe of speltbrood kunt eten, en dat ligt dus aan de hoeveelheid vezels in het brood (wit of bruin). Kunt u uw vraag nog eens toelichten want ik snap uw punt niet?
Ik publiceer alle reacties op de website Aylinkho.nl. Ik neem aan dat u dat goed vindt. Zie voorbeeld van een reactie: http://nl.aylinkho.com/8486/2016-03-08-reactie-bietensap-goed-voor-sporters/
Of uw reactie door de Persgroep wordt gepubliceerd weet ik niet, mochten ze het iets vinden dan neem ik aan dat ze dat wel doen.
Met gezonde groet,
Ay Lin Kho