2016-06-09 | Reactie 2 | Is speltbrood nu zo gezond en glutenvrij?

Reactie op voedingsvraag en antwoord in nationale krant van De Persgroep. Lees hier het originele stuk over speltbrood en gezondheid.

Graag wil ik reageren op dit artikel omdat een belangrijk aspect niet is genoemd in dat artikel. Ik heb 10 jaar ervaring in het begeleiden van mensen met hun voedingspatroon. Wat mijzelf is gebeurd is, dat mijn lichaam – ondanks een gezond eetpatroon – alleen maar aankwam in gewicht en geen enkele methode kon bewerkstelligen dat ik gewicht kon verliezen. Ik kwam toen in aanraking met de B.E.S.T. methode, welke o.a. kan meten welke voeding beter c.q. minder goed is voor mijn lichaamssysteem. Daaruit bleek dat ik op o.a. tarwe niet goed reageerde. Nog een aantal voedingsmiddelen speelden een rol, maar meer ondergeschikt. Na een ontgiftingsperiode (van 2 maanden), waarin de gewraakte voedingsmiddelen niet in mijn dagelijks menu waren opgenomen, kwam mijn lichaamssysteem langzaam weer in balans. Ik heb in die periode speltbrood en andere speltproducten gebruikt. Het was voor mij letterlijk voelbaar dat mijn lichaam veel rustiger reageert op spelt dan op tarweproducten. Ik weet dat een steeds grotere groep mensen ook gevoeliger is voor tarweproducten en naar alternatieven moeten zoeken om zich gezonder te voelen. Wat ik dus wat onderbelicht vond in uw artikel, was dat i.v.m. tarwe allergie, het speltmeel een waardevolle vervanger kan zijn. Fijne bijkomstigheid: sinds mijn ontgiftingsperiode verlies ik steeds meer gewicht. Als vanzelf, ik hoef er niets voor te laten – alleen de gewraakte voedingsmiddelen vermijden.

Dank voor uw ‘lees’aandacht!

Met vriendelijke groet,
Carol Bloemendaal

Beste mevrouw Bloemendaal,
Bedankt voor uw aanvulling op de vraag en antwoord rubriek in het &-Katern. Goed om te lezen dat u uw balans heeft gevonden door tarweproducten weg te laten en speltproducten te gebruiken. Natuurlijk reageren mensen beter op bepaalde producten en kun je van sommige producten last hebben zoals sommige mensen het misschien van spelt hebben? Ook goed om te lezen dat u er nu een gezond voedingspatroon op na houdt! Als men gezond leeft dan kom je inderdaad niet aan en is het ook makkelijk om af te vallen, mocht je daarvoor wel ongezond hebben geleefd of net de verkeerde producten in je voedingspatroon hebben zitten. Ik heb het in mijn antwoord op de vraag in de krant inderdaad niet over allergie gehad, helaas. De vragenrubriek is bedoeld om antwoord te geven op de vragen van de lezers. Voeding is zo complex dat  je niet altijd compleet kunt zijn en al helemaal niet als je maar ruimte hebt voor ongeveer 300 woorden. Uw mail bevatte al ruim 200 woorden, kun je nagaan! Vindt u het goed als ik uw aanvulling publiceer op de website Aylinkho.nl. Het is dan vergelijkbaar met de volgende pagina: http://nl.aylinkho.com/8486/2016-03-08-reactie-bietensap-goed-voor-sporters/ Hier heb ik namelijk invloed op maar of een reactie door de Persgroep wordt gepubliceerd weet ik niet, daar heb ik geen invloed op.
Met gezonde groet,
Ay Lin Kho