2016-06-09 | Reactie 1 | Is Speltbrood gezond en glutenvrij?

Reactie op voedingsvraag en antwoord in nationale krant van De Persgroep. Lees hier het originele stuk over speltbrood en gezondheid.

Beste persgroep,

Vandaag lees ik het stuk‚ Is Speltbrood nou echt zo gezond?’ van voedingsdeskundige Ay Lin Kho. Als diëtist kan ik zeggen dat de opbouw van het stuk niet correct is, de feiten schieten alle kanten op zonder een duidelijk punt te maken. Daarbij worden er belangrijke feiten over spelt weggelaten, dat het bijvoorbeeld een oergraan is waar de reguliere tarwe uit voortgekomen is. De conclusie moet uitleggen waarom spelt duurder is, maar ik vind niet dat de argumenten tot een conclusie leiden. Dit zijn mooie momenten om de consument objectieve informatie over voeding te geven, maar met een stuk als deze schieten jullie dat doel voorbij. Ik ben teleurgesteld!

Vriendelijke groet,
Steffi Haazen | ZUIVER ETEN

Beste mevrouw Haazen,
Bedankt voor uw reactie op de vraag en antwoord rubriek in het &-Katern.
De vragenrubriek is bedoeld om antwoord te geven op de vragen van de lezers. Voeding is zo complex dat  je niet altijd compleet kunt zijn en al helemaal niet als je maar ruimte hebt voor ongeveer 300 woorden.
Ik basseer mijn antwoord op wetenschap. Ook al kan wetenschap objectief zijn, het is het beste wat we hebben. Helaas strookt dit niet altijd met de perceptie over voeding en wat een voedingsmiddel al dan niet gezond maakt.
Als je aanvullingen hebt behalve dat spelt een oergraan is dan hoor ik het graag. Het wordt dan in ieder geval gepubliceerd op mijn website Aylinkho.nl. Of het in de krant komt is niet aan mij maar aan de Persgroep.
Met gezonde groet,
Ay Lin Kho