2016-03-08 | Reactie | Bietensap goed voor sporters?

Reactie op het artikel in de nationale krant. Lees hier de originele vraag en antwoord over bietensap.

Goede morgen.

Ik schrok van het bericht over bieten sap dat het nu weer niet goed is.
Het hele internet staat vol dat het goed is als je een glas per dag drinkt.
Ze hebben mijn dat aangeraden om dat ik hoge bloeddruk heb en cholesterol.
Nou snap ik er niets meer van .
Dus ben ik verkeerd bezig.

Krijg ik hier bericht over terug.

Vr.groet Pollie Franken

Beste Pollie Franken,
Bedankt voor uw reactie op de voedingsvraag en antwoord in de krant. Vervelend dat u in verwarring bent over voeding. Het is ook een heel moeilijk onderwerp. U kunt altijd kijken op de website van het Voedingscentrum, en om op de hoogte te blijven van voedings-en gezondheidsissues kunt u op mijn website Aylinkho.nl kijken. Ik als ingenieur in voeding kijk op wetenschappelijke manier naar verbanden tussen voeding en gezondheid.
Er zijn veel voedingshypes, dan staat inderdaad het hele internet vol goede verhalen over een bepaald product, er zijn minstens evenveel minder goede verhalen, maar die worden misschien minder snel zichtbaar. Het is altijd nodig om te kijken van wie de verhalen komen, bedrijven of mensen die bietensap of supplementen verkopen, individuen, bepaalde stromingen (In voedingsland zijn er veel stromingen die een bepaalde levensstijl hebben, artsen, die niet voedingsdeskundig zijn). Iedereen heeft zo zijn eigen mening en als men goede ervaringen met producten hebben of gezondheidswinst zien bij hen of bij patiënten wil dat niet zeggen dat dat automatisch betekent dat je kunt zeggen dat iets bevorderlijk is voor bepaalde waarden of niet. Wie bedoelt u bijvoorbeeld met ‘ze’ (“Ze hebben me dat aangeraden”?).
Er zijn niet genoeg onderzoeken gedaan bij normale mensen die bewijzen dat bietensap drinken die gezondheidsvoordelen heeft (Bij een kleine groep topatleten liet onderzoek zien dat het hun prestaties verbeterde). De universiteit van Maastricht is hier al tijden mee bezig, maar komen helaas niet met positieve conclusies.
Drink je de sap in plaats van je dagelijkse frisdrank (wat dus ongezond is) dan kan ik me wel voorstellen dat bietensap je gezondheid bevordert. Dan zou ik dus ook kiezen voor bietensap. Ik ben sowieso een voorstander van het eten van producten en niet van hun supplementen of alleen hun sap. Bij het drinken van sap, krijg je een geconcentreerde hoeveelheid binnen en op lange termijn is niet bekend wat de nitraat en nitriet en de vorming van nitrosaminen met je doet. Vandaar dat voorzichtigheid geboden is met drinken van bietensap. Eens in de week zal prima zijn maar dagelijkse stapeling kan op den duur minder goed zijn voor onze gezondheid.
Elke dag een fikse wandeling maken en daarnaast de trap nemen en veel bewegen is een goed medicijn tegen een te hoog cholesterolgehalte. Dat zou ik doen in plaats van het drinken van bietensap.
Op mijn website Aylinkho.nl post ik artikelen over voeding. Met uw goedkeuring plaats ik uw reactie. Graag hoor ik van u.
Met gezonde groet,
Ay Lin Kho