2016-02-09 | Reactie krant 1| Is melk gezond?

Reactie op krantenartikel: Is melk gezond?

Melk is dat nou wel of niet gezond?

Melk veroorzaakt volgens dit stuk geen botontkalking! Daar hebben we vitamine D en beweging voor nodig, dus melk voegt weinig toe. Helaas is melk ook niet meer wat het was. Koeien geven erg veel melk de productie wordt op alle manieren gestimuleerd, denk aan hormonen, antibiotica en krachtvoer. Daarna wordt gewerkt aan houdbaarheid en veiligheid (pasteurisatie, sterilisatie en homogenisatie). Ook begint het zeldzaam te worden dat koeien nog lekker in de wei lopen. Melk en melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten, die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, zal bij grote consumptie van melk tot problemen leiden. Melk wordt steeds meer in verband gebracht met klachten zoals: huidproblemen, astma, bronchitis, obesitas, migraine, suikerziekte, artritis, ADHD, allergieën, darmklachten en voorhoofdsholteontsteking.

Door het drinken van melk ontstaat het lekkende darmsyndroom, waardoor grote eiwitten in de bloedcirculatie terecht komen en men allergisch begint te reageren. Melk remt de opname van mineralen en de vorming van intrinsiek factor, waardoor de opname van B12 afneemt. De weerstand vermindert door het drinken van melk. ADHD wordt mede bevorderd door een calcium tekort juist door het (overmatig) gebruik van koemelk. Door het calcium tekort kan er veel histamine vrijkomen, waardoor allergie ontstaat en ADHD symptomen ontstaan. Te dik zijn (obesitas) is niet alleen te wijten aan teveel eten, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek (Gerard Ailhaud en Phillipe Guesnet). Er is aangetoond, dat bij kleuters de samenstelling van melk de boosdoener is voor obesitas.

Uw stelling als er een medische indicatie is kan je beter geen melk nemen. Maar artsen hebben weinig geleerd over voeding hier wordt dus amper aandacht aan besteed. Vaak kent men niet het verschil tussen een intolerantie en een allergie. Het boek: Melk de Witte Sloper van Alissa Hamilton is een aanrader.
Natuurlijk moet een ieder zelf beslissen wat doet melk met me. Het is niet voor iedereen verstorend maar bij klachten is het raadzaam het consequent een paar weken weg te laten, dus verpakkingen lezen. Melk of melkbestanddelen zijn overal aan toegevoegd onder andere aan brood, maggiblokjes, chips en zelfs aan medicatie (bv. inhalers, maagzuurremmers, etc.)

Hillie Hegeman

Beste Hillie Hegeman,

Bedankt voor uw reactie op de vraag over melk in de krant. Ik ben het met sommige van uw uitspraken eens.
De vraag was of melk osteoporose/botontkalking in de hand werkt. De Westerse mens heeft genetisch een grotere kans op botontkalking vergeleken met andere rassen. Deze erfelijke aanleg is voor 60-80% verantwoordelijk voor de botdichtheid! Voeding en leefstijlfactoren kunnen dan niet over een kam worden geschoren.
Enkele studies laten inderdaad zien dat melk de symptomen van astma of bronchitis verergeren, niet veroorzaken. Natuurlijk is dan het advies om geen melk of zuivelproducten te nemen.
Het boek dat u noemt is een hype en kwam onlangs ook op tv. Er kwam een zeer gedegen tegenreactie. Op de volgende website ziet u een recensie met wetenschappelijke onderbouwing, niet vanuit één kant belicht zoals het boek zelf: http://www.voedingscentrum.nl/nl/nieuws/boekrecensie-melk-de-witte-sloper-got-milked.aspx.
Op mijn website Aylinkho.nl post ik artikelen over voeding. Met uw goedkeuring plaats ik uw reactie. Graag hoor ik van u.
Met gezonde groet,
Ay Lin Kho